Infolinia: 791 16 16 16

e-mail: biuro@bogartkuchnie.pl



3 zasady funkcjonalnej kuchni

3 zasady funkcjonalnej kuchni

Stworzenie kuchni, która ma być spełnieniem marzeń pod względem wyglądu, jak i praktyczności jest swoistym wyzwaniem. Tym bardziej, że każda podjęta decyzja będzie wpływać na naszą codzienność w kuchni przez lata jej użytkowania. Ważne jest więc, by już na początku planowania kuchni na zamówienie pamiętać o konieczności pogodzenia oczekiwań związanych z estetyką i funkcjonalnością. Bo to właśnie to, czy kuchnia będzie funkcjonalna i ergonomiczna wpłynie na naszą codzienną pracę w niej. Sprawdź jakie są podstawowe zasady planowania funkcjonalnej zabudowy kuchennej.


Funkcjonalna kuchnia? Nic prostszego!

Funkcjonalność to jedna z najważniejszych cech dobrze zaaranżowanej kuchni. Klienci zamawiający kuchnie na wymiar w Stalowej Woli mogą liczyć na pomoc naszych specjalistów w dopasowaniu zabudowy do warunków konkretnego wnętrza i tym samym takie rozmieszczenie komponentów, by uzyskać maksymalną ergonomię. Istotne jest, aby poruszanie się po kuchni i gotowanie przebiegało sprawnie i komfortowo, a spędzany w kuchni czas był czystą przyjemnością zarówno ze względu na aspekty wizualne, jak i praktyczne.

Kiedy możemy uznać, że kuchnia została zaplanowana funkcjonalnie? Funkcjonalna kuchnia to taka, w której wszystko ma swoje miejsce i znajduje się pod ręką. Jest to kuchnia po której można wygodnie się przemieszczać pomiędzy głównymi strefami przygotowywania posiłków. Na taką kuchnię składa się wiele czynników, ale przede wszystkim muszą zostać odpowiednio dobrane meble, sprzęty, akcesoria, a także oświetlenie. Istotą ergonomii jest tutaj takie zaplanowanie przestrzeni, aby nie tracić czasu i energii na wykonywanie zbędnych ruchów.

 

kuchnia na wymiar stalowa wola 


Zasady funkcjonalnej kuchni


  • Zasada trójkąta kuchennego

Dotyczy rozmieszczenia najważniejszych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika na wierzchołkach kształtu trójkąta. Taki układ zapewni sprawność poruszania się po wnętrzu podczas przygotowywania posiłków, a także sprzątania po nich.


  • Podział na strefy

Aby kuchnia była funkcjonalna warto podzielić jej przestrzeń na kilka stref, które są związane z przechowywaniem określonych produktów i wykonywaniem danych czynności kuchennych. Wyróżniamy strefy:

  • przechowywania,

  • zmywania,

  • robocza,

  • zapasów,

  • gotowania.

Wystarczy rozmieścić określone sprzęty i akcesoria z nimi związane w obszarze danej strefy, by ułatwić sobie wykonywanie prac kuchennych i znacznie skrócić odległości pokonywane podczas nich. Na przykład w strefie zmywania powinny się znaleźć: zlewozmywak, zmywarka, suszarka na naczynia, szafki lub szuflady na naczynia i sztućce, miejsce na środki do zmywania naczyń.

 

kuchnie na wymiar stalowa wola 


  • Ustawienie produktów

Rozmieść produkty w szafkach w taki sposób, aby zostały przyporządkowane do odpowiadających im stref kuchennych. Ponadto produkty używane często ustaw na poziomie wyciągnięcia ręki i z przodu szafek. Natomiast rzeczy użytkowane okazjonalnie, umieść w tylnych i wysokich szafkach kuchennych.


Przygotowując projekty mebli kuchennych w Stalowej Wolidla naszych Klientów pamiętamy o tym, że kuchnia jest miejscem nie tylko codziennych spotkań rodzinnych i biesiadowania, ale także miejscem pracy. Dbamy więc o zachowanie zasad ergonomii i funkcjonalności dopasowując zabudowy kuchenne do warunków konkretnych wnętrz.

 

 

 

  • Masz pytania?

    Skontaktuj się z naszym działem handlowym:
    Pon - Pt: 8 - 17 / Soboty: 9 -14
    tel. 791 16 16 16; e-mail: biuro@bogartkuchnie.pl

Formularz kontaktowy

Chcesz zamówić meble kuchenne na wymiar

Zadzwoń: 791 16 16 16

lub

Napisz do nas

* - pola wymagane


Nasi partnerzy

Copyright © 2024 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies

Do góry