Funkcjonalność to jedna z najważniejszych cech dobrze zaaranżowanej kuchni. Klienci zamawiający kuchnie na wymiar w Stalowej Woli mogą liczyć na pomoc naszych specjalistów w dopasowaniu zabudowy do warunków konkretnego wnętrza i tym samym takie rozmieszczenie komponentów, by uzyskać maksymalną ergonomię. Istotne jest, aby poruszanie się po kuchni i gotowanie przebiegało sprawnie i komfortowo, a spędzany w kuchni czas był czystą przyjemnością zarówno ze względu na aspekty wizualne, jak i praktyczne.
Kiedy możemy uznać, że kuchnia została zaplanowana funkcjonalnie? Funkcjonalna kuchnia to taka, w której wszystko ma swoje miejsce i znajduje się pod ręką. Jest to kuchnia po której można wygodnie się przemieszczać pomiędzy głównymi strefami przygotowywania posiłków. Na taką kuchnię składa się wiele czynników, ale przede wszystkim muszą zostać odpowiednio dobrane meble, sprzęty, akcesoria, a także oświetlenie. Istotą ergonomii jest tutaj takie zaplanowanie przestrzeni, aby nie tracić czasu i energii na wykonywanie zbędnych ruchów.
Zasada trójkąta kuchennego
Dotyczy rozmieszczenia najważniejszych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika na wierzchołkach kształtu trójkąta. Taki układ zapewni sprawność poruszania się po wnętrzu podczas przygotowywania posiłków, a także sprzątania po nich.
Podział na strefy
Aby kuchnia była funkcjonalna warto podzielić jej przestrzeń na kilka stref, które są związane z przechowywaniem określonych produktów i wykonywaniem danych czynności kuchennych. Wyróżniamy strefy:
przechowywania,
zmywania,
robocza,
zapasów,
gotowania.
Wystarczy rozmieścić określone sprzęty i akcesoria z nimi związane w obszarze danej strefy, by ułatwić sobie wykonywanie prac kuchennych i znacznie skrócić odległości pokonywane podczas nich. Na przykład w strefie zmywania powinny się znaleźć: zlewozmywak, zmywarka, suszarka na naczynia, szafki lub szuflady na naczynia i sztućce, miejsce na środki do zmywania naczyń.
Ustawienie produktów
Rozmieść produkty w szafkach w taki sposób, aby zostały przyporządkowane do odpowiadających im stref kuchennych. Ponadto produkty używane często ustaw na poziomie wyciągnięcia ręki i z przodu szafek. Natomiast rzeczy użytkowane okazjonalnie, umieść w tylnych i wysokich szafkach kuchennych.
Przygotowując projekty mebli kuchennych w Stalowej Wolidla naszych Klientów pamiętamy o tym, że kuchnia jest miejscem nie tylko codziennych spotkań rodzinnych i biesiadowania, ale także miejscem pracy. Dbamy więc o zachowanie zasad ergonomii i funkcjonalności dopasowując zabudowy kuchenne do warunków konkretnych wnętrz.
Copyright © 2024 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies