Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym stanowczo najwięcej się dzieje w całym domu. Mimo że gotowanie dla bliskich jest przyjemnością samą w sobie, to niekoniecznie mamy ochotę niepotrzebnie wydłużać w czasie te czynności, ani podejmować zbędny wysiłek. Jednym z rozwiązań ułatwiających pracę jest odpowiednie przygotowanie rozmieszczenia poszczególnych szafek kuchennych, sprzętów AGD i produktów. Już na pierwszym etapie tworzenia planu mebli kuchennych na wymiar (Rzeszów)warto wziąć pod uwagę podział kuchni według stref funkcyjnych.
Meble kuchenne (Przemyśl) warto zaplanować wyjątkowo starannie, by cieszyć się funkcjonalną aranżacją. Podział na strefy polega na umieszczeniu wszystkich sprzętów, produktów i akcesoriów związanych z daną czynnością kuchenną w jednym obszarze. Oznacza to, że na przykład w obrębie części, w której gotujemy powinny znaleźć się wszystkie rzeczy związane właśnie z gotowaniem, abyśmy nie musieli niepotrzebnie biegać po całej kuchni w ich poszukiwaniu. Dlatego wyróżniamy pięć najważniejszych stref kuchennych:
Wyodrębnienie strefy zapasów sprawi, że wszystkie dodatkowe produkty będziemy mieli w jednym konkretnym miejscu, co ułatwi ich wyszukiwanie w razie potrzeby. Ta strefa przeznaczona jest na zapasy żywności. Dotyczy to także zapasów przechowywanych w lodówce dlatego produkty, które nie wymagają chłodzenia warto umieścić w wolnej szafce obok lub nad lodówką. Strefa ta obejmuje więc lodówkę, zamrażarkę, a także szafkę na produkty zapasowe w temperaturze pokojowej lub spiżarkę.
Strefa przechowywania obejmuje wszelkie przedmioty i akcesoria, które używamy na co dzień i warto mieć je pod ręką. Zaliczyć do nich możemy między innymi naczynia, zastawy, szkła, sztućce, a także pudełka do przechowywania żywności. Warto także aby ta strefa znajdowała się w pobliżu strefy zmywania, dzięki czemu ułatwimy sobie układanie przedmiotów po zmywaniu.
W strefie zmywania powinien znajdywać się zlewozmywak, zmywarka, a także miejsce przeznaczone do suszenia naczyń. Ponadto w tej strefie znaleźć się powinna szafka na przechowywanie detergentów, gąbek, ścierek. W tym obrębie okażą się nieocenione sortery do śmieci, szuflada lub cargo na środki czystości.
To właśnie w strefie przygotowywania dzieje się najwięcej, dlatego powinna być szczególnie dobrze zagospodarowana. Strefa ta powinna znaleźć się w miejscu centralnym mebli kuchennych (Krosno). Jest to swoista strefa dowodzenia. Strefa ta obejmuje główny blat roboczy oraz dostęp do wszystkich potrzebnych podczas przygotowywania posiłków narzędzi kuchennych.
Strefa gotowania obejmuje przede wszystkim piekarnik, płytę grzewczą, kuchenkę mikrofalową, pochłaniacz pary. Ale także w miarę możliwości warto w niej umieścić małe elementy wyposażenia kuchni takie jak garnki, patelnie, formy do pieczenia.
Zobacz również:
Meble kuchenne w Przemyślu- Kuchnie na wymiar w Stalowej Woli - Krosno - kuchnie na wymiar - Meble do kuchni w Tarnowie
Copyright © 2024 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies