Wykończenie podłogi kuchennej ma istotne znaczenie dla estetyki aranżacji wnętrza. Ponadto wybrany rodzaj podłogi kuchennej zadecyduje także o kwestiach użytkowych, jej odporności na trudy częstej i intensywnej eksploatacji. Z tego względu jeszcze do niedawna panele podłogowe nie były zbyt popularnym rozwiązaniem dla wnętrz kuchennych. Obecnie jednak technologia ich produkcji tak się zmieniła, że sytuacja ulega zmianie. Sprawdź, czy panele podłogowe sprawdzą się także w Twojej kuchni.
Gdy na rynku pojawiły się panele podłogowe, od razu zrobiły wielką furorę. Bowiem pozwoliły na wyjątkowo estetyczne wykończenie powierzchni podłogowej stanowiąc idealną alternatywę dla drogich parkietów. Niemniej jednak, szybko okazało się, że ich jakość niestety nie idzie w parze z atrakcyjną estetyką. W efekcie stosowano je głównie we wnętrzach, w których podłoga nie była zbyt intensywnie eksploatowana i narażona na wilgoć lub mocne czyszczenie. Obecnie natomiast podłogi laminowane wykazują bardzo dobre właściwości, są zdecydowanie trwalsze i odporniejsze na powstawanie zwykłych uszkodzeń. Biorąc pod uwagę, że kuchnia jest specyficznym i wymagającym pomieszczeniem wiele osób wybierających meble kuchenne na zamówienie w Rzeszowie, zastanawia się czy panele podłogowe będą do niej dobrym wyborem. Bowiem podłoga kuchenna powinna być szczególnie odporna na trwałe zabrudzenia, intensywniejszą eksploatację oraz wpływ wilgoci i częstych zmian temperatury. Ponadto podłoga kuchenna jest zdecydowanie częściej czyszczona, bo też łatwiej w niej o powstawanie plam i zabrudzeń. Czy w związku z tym panele w kuchni będą dobrym pomysłem?
Kuchnia jest wnętrzem, w którym na co dzień wiele się dzieje. Ponadto panują w niej wilgoć, zmiany temperatury, łatwiej tu też o mocne zabrudzenia. Dlatego też nie tylko meble kuchenne z Rzeszowa muszą być trwałe i odporne na trudy codziennej eksploatacji, ale i podłoga. Powszechnie uznaje się, że płytki i kafle stanowią najlepsze rozwiązanie do kuchni, gdyż są w stanie znieść takie warunki. Jednak okazuje się, że nowoczesne panele podłogowe już im nie ustępują pod względem trwałości i wygody utrzymania czystości. Na dodatek mogą dawać ciekawsze efekty estetyczne i świetnie sprawdzą się we wnętrzach łączonych. Wybierając panele laminowane należy jednak zwrócić uwagę na kilka cech, które sprawią, że będą odpowiednie do kuchni.
Klasa użyteczności - jest to informacja o tym, jakie jest
przeznaczenie danych paneli. Jest to cyfra składająca się z dwóch liczb, przy
czym pierwsza wskazuje pomieszczenie, do którego panele są przeznaczone. Cyfra 2 oznacza pomieszczenie mieszkalne, a 3
miejsce publiczne. Natomiast druga w kolejności cyfra informuje o intensywności
użytkowania podłogi.
1 ? pomieszczenia z niskim natężeniem ruchu, czyli niski poziom eksploatacji.
2 ? średnie użytkowanie.
3 ? wysoki poziom użytkowania, duże natężenie ruchu.
Do wnętrz kuchennych najbardziej polecamy panele oznaczone cyfrą 3.
Ścieralność paneli podłogowych - stopień ścieralności paneli
jest najważniejszą cechą świadczącą o ich trwałości. Im wyższa klasa
ścieralności, tym większa będzie odporność powierzchni paneli na ścieranie i ewentualne uderzenia lub zarysowania. Najwyższa klasa to klasa AC5, natomiast odpowiednia
do kuchni będzie również AC4. Natomiast panele o niższych wartościach nie są
polecane do wnętrz kuchennych.
Rdzeń paneli - panele podłogowe do kuchni z Rzeszowa powinny posiadać rdzeń
wykonany z płyty HDF, która jest impregnowana i cechuje się wyższą jakością. Jest
to warstwa paneli odpowiadająca za podniesienie odporności paneli na wpływ wilgoci.
Warto także zwrócić uwagę na to, czy brzegi paneli są zaimpregnowane woskiem
lub specjalnym preparatem, dzięki czemu wilgoć nie będzie wnikać przez
złączenia elementów.
Copyright © 2025 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies