W pierwszej części artykułu
wskazaliśmy, jakie są najważniejsze zalety stosowania podziału na
strefy kuchenne. Podział na strefy robocze pozwala przede wszystkim
na uzyskanie większej sprawności i zaoszczędzenie czasu
poświęcanego na organizację wykonywania prac kuchennych związanych
z gotowaniem i sprzątaniem. W tej części opiszemy więc, na jakie
konkretnie strefy warto podzielić zabudowę meblową i co powinno
się znaleźć w ich obrębach.
Strefa zapasów
Osobom
zamawiającym
kuchnie na wymiar w Rzeszowie podpowiadamy
zawsze, że warto w kuchni wyznaczyć miejsce na strefę zapasów. Ma
ona pełnić rolę współczesnej spiżarni, w której można trzymać
zapasy spożywcze. Idealnym miejscem do tego celu będą szafki lub
szuflady znajdujące się w najbliższej okolicy lodówki. Po
pierwsze ze względu na to, że rozpakowując zakupy po wizycie w sklepie będziemy mieli w jednym obszarze lodówkę, do której
schowamy artykuły wymagające chłodzenia, a także szafki na
wszystko pozostałe. Zaoszczędzimy więc czas i energię na
układaniu rzeczy w różnych miejscach kuchni. Po drugie,
przygotowując posiłki zazwyczaj najpierw wyciągamy z lodówki i szafek potrzebne artykuły spożywcze ? tutaj mamy wszystko pod
ręką. W nowoczesnych kuchniach doskonałym rozwiązaniem do
przechowywania zapasów są też szafki typu cargo.
Strefa przechowywania
Przechowywanie
w kuchni to kwestia priorytetowa. Tworząc
projekty kuchni w Rzeszowie zwracamy na nią szczególną uwagę, bowiem zdajemy
sobie sprawę z tego, że miejsca na akcesoria kuchenne nigdy nie
jest za dużo. W tej strefie powinny znaleźć się wszelkiego
rodzaju kuchenne akcesoria, sztućce, naczynia, zastawa stołowa,
szklanki, kubki, pudełka itp. Wszystko czego używamy podczas
przygotowywania posiłków. Warto też tu przechowywać drobny sprzęt
AGD.
Strefa zmywania
Strefa zmywania
powinna się znajdować w okolicy zlewozmywaka i zmywarki. W tym
obrębie przechowujemy wszystkie przedmioty związane ze sprzątaniem
po posiłkach, a także środki czystości, ściereczki, zapasowe
gąbki itd. W strefie tej odbywa się nie tylko mycie naczyń po
spożytych posiłkach, ale też oczyszczanie produktów spożywczych
wykorzystywanych do przyrządzania potraw, czy odlewanie wrzątku z garnków. Powinno się tu też znaleźć miejsce na kosze do
segregacji odpadków. Nowoczesnym rozwiązaniem, które często
polecamy osobom zamawiającym
kuchnie w Rzeszowie są wysuwane
szafki spod zlewu, na których znajdują się odpowiednie pojemniki
do segregacji śmieci. Dzięki wysuwanej formie, zyskujemy łatwy
dostęp do wszystkich koszy.

Strefa przygotowywania
Strefa
przygotowywania to przede wszystkich blat roboczy. To na nim
najwięcej się dzieje. Przygotowujemy tu większość potraw, które
potem gotujemy lub pieczemy. W strefie tej znaleźć się też
powinny podręczne akcesoria niezbędne podczas przygotowywania
potraw: łyżki, mieszadła, deski do krojenia, przyprawy itp. W tej
strefie idealnie sprawdzą się szuflady, gdyż łatwy dostęp do
wszystkich przechowywanych w nich rzeczy będzie nieocenionym
rozwiązaniem, gdy robimy coś w pośpiechu lub mamy zajęte ręce.
Dzięki nim, będziemy mieć wszystko w zasięgu wzroku i dosłownie
na wyciągnięcie ręki.
Strefa gotowania
W strefie
gotowania znajdują się płyta grzewcza i piekarnik. Warto tak
zaplanować zabudowę meblową, by obok płyty grzewczej został
fragment blatu roboczego, na którym będzie można serwować na
talerzach przygotowane potrawy lub odstawić gorące garnki. W obrębie tej strefy warto także umieścić naczynia takie jak
garnki, pokrywki, czy patelnie, których będziemy potrzebować, by
przygotować posiłek.