Meble kuchenne wraz ze sprzętem AGD stanowią kluczowe wyposażenie każdej kuchni. To one stanowią centralną strefę wykonywania wszelkiego rodzaju czynności kuchennych związanych z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem po nich. Aby służyły funkcjonalnością, komfortem użytkowania oraz dopracowaną estetyką, muszą być odpowiednio zaprojektowane. Na co zwrócić uwagę zamawiające meble na wymiar?
Kuchnie na wymiar w Rzeszowie to najlepsza alternatywa dla zakupu gotowych kompletów kuchennych. Takie zabudowy wykonywane są w oparciu o indywidualnie wykonany projekt, który dostosowany jest do potrzeb i warunków konkretnego pomieszczenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie wykorzystać pełny potencjał pomieszczenia i funkcjonalnie zagospodarować jego przestrzeń. Zamawiając meble warto połączyć osobiste preferencje i oczekiwania względem przyszłej wymarzonej zabudowy meblowej z doświadczeniem i wskazówkami projektanta. Wówczas zabudowa odzwierciedli oczekiwania przyszłych użytkowników oraz będzie spełniała najważniejsze zasady ergonomii i funkcjonalności.
Jedną z kwestii, na którą warto zwrócić szczególną uwagę podczas planowania swojej przyszłej kuchni jest oświetlenie. Warto już na początkowym etapie ustalania projektu kuchni zastanowić się nad tym, które strefy kuchenne powinny zostać doświetlone i w jaki sposób. Dzięki temu projektant zabudowy meblowej ma możliwość połączenia projektu oświetlenia i zabudowy meblowej w kompatybilną całość. Wówczas oświetlenie będzie dopełniać meble zarówno pod względem praktycznym, jak i estetycznym. Osobom zamawiającym kuchnie w Rzeszowie zawsze doradzamy, by wzięli pod uwagę nie tylko walory praktyczne podczas wybierania danego oświetlenia, ale także jego potencjał dekoracyjny.
Kuchnie na zamówienie w Rzeszowie dają nieograniczone możliwości pod względem dopasowania konkretnej zabudowy nie tylko do warunków konkretnego wnętrza i oczekiwań estetycznych domowników, ale także w zakresie funkcjonalności. Ergonomia w kuchni to podstawa, gdyż tylko w funkcjonalnej kuchni praca przebiega sprawnie i w komfortowych warunkach.
Istotne znaczenie ma więc zwrócenie uwagi na zastosowanie przede wszystkim tych dwóch zasad ergonomicznej kuchni:
Reguła trójkąta roboczego ? polega na rozmieszczeniu najważniejszych sprzętów kuchennych, czyli lodówki, zlewozmywaka/zmywarki, płyty grzewczej w miejscach, które wskazują wierzchołki symbolicznego kształtu trójkąta. Pozwoli to zachować optymalny ciąg roboczy w kuchni i znacznie ułatwi wykonywanie czynności kuchennych.
Podział na strefy kuchenne ? polega na rozmieszczeniu poszczególnych akcesoriów kuchennych, naczyń, zapasów w oparciu o tematyczny podział. Oznacza to, że szafki i szuflady kuchenne dzielimy na poszczególne strefy i umieszczamy w nich wszystkie produkty i akcesoria związane z danym rodzajem. Wyróżniamy 5 podstawowych stref kuchennych: przechowywania, przygotowywania potraw, zmywania, gotowania, zapasów.
Copyright © 2025 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies