Planując swoją wymarzoną kuchnię nasi klienci zamawiający meble kuchenne w Rzeszowie często pytają, jakie najważniejsze wyznaczniki powinna ona spełniać, by była idealna. Wówczas wskazujemy, że są trzy podstawowe filary dopracowanej kuchni, na które należy zwrócić szczególną uwagę. Wszystkie pozostałe elementy i wątpliwości podporządkowujemy właśnie nim.
Filary idealnej kuchni:
estetyka,
funkcjonalność,
komfort.
Każda z tych kwestii powinna zostać rozważona pod względem indywidualnych preferencji i oczekiwań domowników, a także stylu ich życia oraz warunków posiadanego do dyspozycji wnętrza kuchennego. Dlatego warto wszystkie aspekty rozważyć z projektantem kuchni, by móc znaleźć idealne rozwiązania. Jednym z trzech filarów kuchni idealnej jest funkcjonalność i to właśnie jej poświęcimy teraz szczególną uwagę.
Funkcjonalność to nic innego, jak wszystko to co wpływa na sprawność wykonywania czynności kuchennych. Funkcjonalna kuchnia to taka, w której wszystko znajduje się pod ręką, jest wygodna podczas poruszania się po jej przestrzeni, a wykonywanie czynności związanych z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem po nich przebiega możliwie jak najszybciej oraz jak najsprawniej. Kuchnia, która zostanie odpowiednio zaplanowana i dopracowana może ułatwić domownikom codzienne funkcjonowanie, a także stać się miejscem szczególnie komfortowym i przyjaznym. Jakie są trzy najważniejsze reguły funkcjonalnej kuchni?
Planując aranżację kuchni pierwsze, o czym powinno się zdecydować jest rodzaj, układ i sposób rozmieszczenia zabudowy meblowej. Układ mebli kuchennych powinien być dopasowany do warunków konkretnego wnętrza, czyli w szczególności do jego metrażu oraz kształtu. Od tego bowiem będzie zależała nasza wygoda po względem poruszania się po kuchni, a także używania mebli i sprzętów AGD.
Najczęściej zamawiane meble kuchenne w Rzeszowie to:
kuchnie w kształcie litery L, U, G,
kuchnie jednorzędowe,
kuchnie dwurzędowe,
kuchnie z wyspą,
kuchnie z barkiem.
Podział na strefy w kuchni polega na takim rozmieszczeniu przechowywanych w szafkach i szufladach rzeczy, by odpowiadały one określonej czynności kuchennej. Oznacza to, że wszelkie przedmioty, zapasy i akcesoria kuchenne układamy w szafkach tematycznie, by uniknąć frustrującego bałaganu i zaoszczędzić czas oraz energię podczas wykonywania prac kuchennych.
W związku z tym wyróżnić można:
strefę gotowania,
strefę przechowywania,
strefę zmywania,
strefę przygotowywania posiłków,
strefę zapasów.
Niniejsza reguła odnosi się do sposobu rozmieszczenia trzech najważniejszych w kuchni sprzętów AGD. Wskazuje ona, że lodówkę, zlewozmywak/zmywarkę, a także płytę grzewczą należy rozmieścić na trzech wierzchołkach kształtu trójkąta. Dzięki temu zyskamy najbardziej ergonomiczny układ rozmieszczenia najważniejszych stref funkcyjnych w kuchni i tym samym znacznie skrócimy sobie pokonywane we wnętrzu odległości podczas wykonywania prac kuchennych.
Zobacz również:
Copyright © 2025 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies