Kuchnia to wnętrze, które powinno zostać zaaranżowane ze szczególną starannością, aby nie tylko wyglądała efektownie, ale także by wykonywane w niej prace przebiegały wygodnie i sprawnie. Duże znaczenie dla osiągnięcia tego efektu ma zasada trójkąta roboczego. Polega ona na tym, że lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza powinny zostać tak rozmieszczone, by znajdowały się w układzie wierzchołków trójkąta. Naszym Klientom zamawiającym kuchnie na wymiar w Rzeszowie wskazujemy, że to właśnie z tych sprzętów najczęściej będą korzystać, dlatego ważne jest by ich rozmieszczenie i blaty robocze obok były tak ustawione, by ułatwiać przemieszczanie się po wnętrzu i pracę w nim. Zlewozmywak odgrywa w tym trójkącie dużą rolę, bowiem na bieżąco podczas gotowania i sprzątania jest użytkowany. Współczesny rynek oferuje niezwykle obfity wybór zlewozmywaków, które nie tylko usprawnią pracę, ale także staną się prawdziwą ozdobą wnętrza. Jakie są podstawowe rodzaje zlewozmywaków?
Zlewozmywaki z granitu są najpopularniejszym rozwiązaniem wybieranym wśród osób zamawiających kuchnie w Rzeszowie. Spełniają one bowiem oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób, gdyż cechuje je szczególna trwałość, funkcjonalność i atrakcyjny wygląd. Szczególną zaletą jest ich duża odporność na uderzenia i zabrudzenia oraz wpływ wysokiej temperatury. Rynek oferuje szeroki wybór rodzajów, kształtów i wykończeń w obrębie tej kategorii, dzięki czemu z powodzeniem można dobrać dany model do potrzeb aranżacyjnych konkretnej kuchni.
Stalowe zlewozmywaki wyróżniają się wyjątkową trwałością i odpornością na przecieranie, dzięki czemu mogą z powodzeniem służyć przez wiele lat bez utraty nowego wyglądu. Aktualnie dostępne są modele z wykończeniem klasycznym, gładkim lub typu len. Szczególną popularnością cieszą się zlewozmywaki wpuszczane w blat, co wygląda wyjątkowo efektownie także dzięki temu rodzajowi zlewu. Stalowe zlewy są bardzo odporne na uderzenia czy ścieranie, a także na wysokie temperatury oraz działanie kwasów i zasad. Aby ich powierzchnia z czasem nie zmatowiała, trzeba je na bieżąco i często czyścić, bo szybko pojawiają się trudne do usunięcia zacieki wodne.
Ceramiczne zlewy są zdecydowanie twardsze od stali, dzięki czemu charakteryzują się wyjątkową odpornością na uszkodzenia mechaniczne i bardzo wysokie temperatury. Dzięki temu przez długie lata nie widać na nich śladów użytkowania i odpowiednio zadbane wciąż mogą wyglądać jak nowe. Ich zaletą jest też to, że są łatwe do utrzymania w czystości. Natomiast wadą jest wysoka cena w porównaniu z innymi alternatywami.
Copyright © 2025 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies